Nieuws

De Schenkingsbeurs viert Internationale dag tegen voedselverlies en –verspilling 2023

Vrijdag 29 september 2023

De Schenkingsbeurs sluit zich aan bij de viering van de Internationale dag tegen voedselverlies en –verspilling 2023, een belangrijke gelegenheid om onze voortdurende inzet in de strijd tegen voedselverspilling en onze bijdrage aan solidariteitsacties onder de aandacht te brengen.

Het verminderen van voedselverlies en -verspilling is een wereldwijde uitdaging die de inzet vereist van alle belanghebbenden op alle niveaus van de samenleving. Overheden, de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld, ontwikkelingsorganisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en consumenten hebben allemaal een cruciale rol te spelen in deze collectieve missie.

Op deze speciale dag delen we met trots hoe de Schenkingsbeurs zich inzet om voedselverspilling tegen te gaan en solidariteit te bevorderen. Via Zero Waste en solidariteitsacties wil de Schenkingsbeurs het beheer van voedseloverschotten vereenvoudigen, of het nu gaat om evenementen, lokale overheden of bedrijven in de evenementensector. Met meer dan tien jaar ervaring begrijpen we de complexe logistieke uitdagingen van het verminderen van voedselverspilling.

Wat we bieden

Dit is hoe we werken om een verschil te maken:

Behoefteanalyse: We werken nauw samen met onze partners om hun specifieke behoeften te beoordelen en strategieën te ontwikkelen die zijn afgestemd op elk evenement of elke situatie.

Vereenvoudigde logistiek: We zorgen voor alle logistieke aspecten, van het inzamelen van voedseloverschotten tot de distributie ervan aan erkende voedselhulporganisaties.

Naleving van regelgeving: We zorgen er nauwgezet voor dat al onze activiteiten voldoen aan de huidige gezondheids- en wettelijke voorschriften.

Snelle coördinatie: Bij grote gebeurtenissen of crises kunnen we snel hulp bieden om pragmatische oplossingen te vinden.

Samen kunnen we een verschil maken door voedselverspilling tegen te gaan, gezond en duurzaam eten te promoten en de solidariteitsbanden te versterken.

Alle informatie en enkele voorbeelden van operaties zijn hier beschikbaar.


Internationale dag voor de bewustmaking van voedselverlies en -verspilling 2022

Donderdag 29 september 2022

Vandaag is de derde “Internationale dag voor de bewustmaking van voedselverlies en -verspilling“. Het is een herinnering dat wereldwijd ongeveer 14% van het geproduceerde voedsel verloren gaat tussen oogst en detailhandel en dat naar schatting 17% van de totale wereldvoedselproductie wordt verspild. Deze verliezen zijn naar schatting verantwoordelijk voor 8 tot 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met naar schatting 3,1 miljard mensen in de wereld die geen toegang hebben tot veilig voedsel en naar schatting 828 miljoen mensen die honger lijden, is er dringend behoefte aan versnelde actie om voedselverlies en -verspilling tegen te gaan. Meer informatie: https://www.fao.org/international-day-awareness-food-loss-waste/en/

 

Jaar 2022

Sinds 2015 is de Schenkingsbeurs blijven evolueren en groeien: momenteel spreken we over meer dan 17.000.000 maaltijden die via het platform zijn uitgedeeld! Niet minder dan 500 voedselhulp-organisaties hebben al kunnen profiteren van de voedselschenkingen die op de Schenkingsbeurs worden aangeboden. Dit komt neer op meer dan 320.000 verschillende artikelen die door bijna 260 verschillende schenkers zijn uitgedeeld.

In totaal kunnen we met trots melden dat het platform verspilling van meer dan 7580 ton perfect consumeerbaar voedsel heeft voorkomen. Op deze symbolische dag willen wij u enkele cijfers meedelen over onze acties en activiteiten sinds het begin van dit jaar 2022.

Dank  u wel!


“La Grande Collecte 2022” – De circulaire economie ter ondersteuning van de vrijwilligerssector met Recupel en Nostalgie

Donderdag 23 juni 2022

Ook dit jaar was de Schenkingsbeurs partner van “La Grande Collecte – Mission Recyclage” de Recupel met Nostalgie België. Dankzij de solidariteit en de vrijgevigheid van de Waalse bevolking werd 5 ton toestellen ingezameld die werden/worden herverdeeld onder verenigingen en OCMW’s in Wallonië en Brussel. Deze nieuwe actie is niet alleen een grote daad van burgerlijke solidariteit, maar past ook in een dynamiek van herstel en hergebruik van producten die aansluit bij onze verbintenissen in de strijd tegen voedselverlies en -verspilling ter ondersteuning van de voedselhulpsector.

 

Verzamelen

Tijdens vier inzameldagen zette Nostalgie een mobiele studio op om met de Recupel-teams naar de parkings van een supermarkt te gaan. Tijdens live-uitzendingen werd de luisteraars gevraagd hun apparaten, of ze nu nog werkten of niet, in te brengen om anderen in nood te helpen, of om ze te laten recycleren als ze helemaal niet meer in gebruik waren. Het was ook een gelegenheid voor Recupel om mensen te herinneren aan de noodzaak om dit dagelijks te doen, het hele jaar door, om de vele hulpbronnen in elektrisch en elektronisch afval te behouden. Er werden heel wat toestellen ingezameld: koffiezetapparaten, stofzuigers, microgolfovens, wasmachines, enz. Zodra de toestellen waren ingezameld, zorgden vier logistieke partners die actief zijn in de recyclage ervoor dat ze een tweede leven kregen.

 

Herwaarderen

Dit jaar zijn de verschillende toestellen gecontroleerd en zo nodig gerepareerd door SOFIE, Trans’form, Retrival en Cyreo. Deze verschillende logistieke partners maken deel uit van de sociale economie en werken het hele jaar door om toestellen te herwaarderen en te recupereren alvorens ze opnieuw op de tweedehandsmarkt te brengen. Zij spelen een cruciale rol bij het vervoeren, selecteren, diagnosticeren en verbeteren van apparaten om ze een tweede leven te geven, terwijl ze werkgelegenheid en opleiding genereren en de door professionele technici gecontroleerde producten voor iedereen toegankelijk maken. Kortom, een hele circulaire en sociale economie mogelijk maken.

   

Herverdelen

Nadat deze toestellen zijn gecontroleerd en zo nodig gerepareerd, kunnen ze opnieuw worden verdeeld onder een aantal lokale verenigingen en OCMW’s in heel Wallonië en Brussel. Of het nu gaat om steun aan door rampen getroffen gezinnen die hun huis in de regio Luik nog niet hebben kunnen opknappen, aan studenten in moeilijkheden of aan andere gezinnen en geïsoleerde personen in moeilijke situaties. 

    

Een concrete en efficiënte dynamiek van de circulaire economie ter ondersteuning van de vrijwilligerssector

Eens te meer is deze actie een goed voorbeeld van de dynamiek van hergebruik en reparatie van producten om ze een tweede leven te geven en de Waalse en Brusselse verenigingssector te ondersteunen. Dit type operatie is in overeenstemming met de waarden van de Schenkingsbeurs en onze wens om onze circulaire economie te ontwikkelen en te bevorderen. De perceptie van “afval” veranderen in herstelbare, herbruikbare of recycleerbare goederen en diensten en tegelijkertijd het verbruik en de verspilling van grondstoffen en niet-hernieuwbare energiebronnen sterk beperken.

Via de Schenkingsbeurs vergemakkelijken we de uitwisseling van onverkocht voedsel en dragen we bij tot de vermindering van de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem: minder afval, minder verspilling van voedsel en natuurlijke hulpbronnen. In toenemende mate houden wij ons ook bezig met niet-voedingsgoederen via eenmalige operaties zoals deze. Wij stellen de circulariteit van onze activiteiten centraal in onze bezorgdheid en in de strategie van Circular Wallonia.

Meer informatie hier.

 


Centralisatie en logistieke coördinatie van schenkingen voor de Oekraïense bevolking

Vrijdag 4 maart 2022

De Schenkingsbeurs centraliseert en coördineert schenkingen

Om de Oekraïense bevolking te helpen, coördineert en centraliseert de Schenkingsbeurs de verschillende schenkingen van producten van bedrijven en NGO’s. Elk aanbod van schenkingen wordt dus geanalyseerd en doorgestuurd naar hetzij de plaatselijke structuren die erkend zijn om de vluchtelingen die in België aankomen te helpen (OCMW’s, Voedselbanken, Rode Kruis, plaatselijke verenigingen, enz.), hetzij de officiële organisaties die zorgen voor de rechtstreekse levering aan de getroffen gebieden in Oekraïne en aan de Oekraïense grenzen.

 

Aard van de gevraagde producten

Naar aanleiding van de verschillende behoeften die door de Oekraïense ambassade in België zijn doorgegeven, zijn we momenteel op zoek naar eerste levensbehoeften (voedsel en niet-voedsel) en eerste-hulp-kits:

  • Droogwaren, hygiënische producten, niet-bederfelijk voedsel, water, babyvoeding, …
  • Thermische dekens, slaapmatten/matrassen, handschoenen, sjaals, mutsen, broeken, jassen, zaklantaarns/frontlampen + batterijen, slaapzak, …
  • Ontsmettingsmiddel, medische handschoenen, antibiotica, verband, pijnstillers, enz.

 

Onze actieterreinen

  1. Centralisatie van de aanbiedingen van schenkers in België via de Schenkingsbeurs
  2. Het in contact brengen van de schenkers met de verschillende logistieke centra die het vervoer van de schenken naar de Oekraïense bevolking organiseren

Indien u reeds acties hebt opgezet om schenken van producten in Oekraïne aan te bieden, aarzel dan niet contact met ons op te nemen, zodat wij onze krachten kunnen coördineren. Per e-mail via: solidariteit@schenkingsbeurs.be

 

Kom bij ons

 

Onze partners

  

 

 


De circulaire economie helpt de slachtoffers van de overstromingen in samenwerking met Recupel en Nostalgie

Woensdag 22 december 2021

Een grote inzameling voor de slachtoffers van de overstromingen

Dankzij de solidariteitsactie van Recupel en Nostalgie werd honderden (meer dan 20.000 kg) huishoudelijke apparaten uitgedeeld aan de slachtoffers van de overstromingen.

Talrijke keukenmachines, koffiezetapparaten, stofzuigers, wasmachines, koelkasten, magnetrons, enz. die door burgers uit heel België werden geschonken, werden ingezameld, getest en zo nodig hersteld voordat ze via de schenkingsbeurs werden aangeboden aan organisaties die de slachtoffers van de overstromingen steunen.

 

Gezochte producten

Veel gezinnen die door de overstromingen zijn getroffen, zijn nu bezig met de wederopbouw en het opnieuw uitrusten van hun huizen. Schenkingen van grote apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogtrommels, enz., evenals een grote verscheidenheid aan kleine apparaten, hebben snel gretig aftrek gevonden.

Onwrikbare solidariteit

Deze inzamelingsactie, die in september van start ging, heeft geresulteerd in de inzameling van meer dan 40 pallets met materiaal. Dit was een nationale solidariteitsbeweging! Dank Propac en aan de verschillende Kringwinkels in Vlaanderen en SOFIE in Wallonië voor hun werk bij de controle en de restauratie van de geschonken producten.

Frontlijnorganisaties

Al het materiaal werd verdeeld onder de vele centra die nog actief zijn en onder non-profitorganisaties die slachtoffers van rampen helpen. Het is belangrijk te wijzen op het werk dat dagelijks door al deze vrijwilligers wordt verricht: Abeilles solidaires, Laveu solidarité sinistrés, Lapinous du cœur, Mamans solidaires, Centre de crise Goffontaine, … Dank aan hen allemaal!

Een concrete en efficiënte dynamiek voor een circulaire economie

Deze actie is niet alleen een grote daad van burgerlijke solidariteit, maar past ook in een dynamiek van hergebruik en reparatie van producten om deze een tweede leven te geven. Dit soort operaties ligt volledig in de lijn van de waarden van de Schenkingsbeurs en onze wens om de circulaire economie te bevorderen. Deze kringloopoperatie is erop gericht het begrip afval terzijde te schuiven en goederen en diensten te produceren en tegelijkertijd het verbruik en de verspilling van grondstoffen en niet-hernieuwbare energiebronnen sterk te beperken.

Via de Schenkingsbeurs, die de uitwisseling van onverkocht voedsel vergemakkelijkt en bijdraagt tot het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem: minder afval, minder verspilling van voedsel en natuurlijke hulpbronnen, maar ook via specifieke operaties zoals deze, staat de circulariteit van onze activiteiten centraal in onze bekommernissen en in de Circulaire Wallonië-strategie.

 

Door G.Mannaerts — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97417808