Nieuws

De circulaire economie helpt de slachtoffers van de overstromingen in samenwerking met Recupel en Nostalgie

Woensdag 22 december 2021

Een grote inzameling voor de slachtoffers van de overstromingen

Dankzij de solidariteitsactie van Recupel en Nostalgie werd honderden (meer dan 20.000 kg) huishoudelijke apparaten uitgedeeld aan de slachtoffers van de overstromingen.

Talrijke keukenmachines, koffiezetapparaten, stofzuigers, wasmachines, koelkasten, magnetrons, enz. die door burgers uit heel België werden geschonken, werden ingezameld, getest en zo nodig hersteld voordat ze via de schenkingsbeurs werden aangeboden aan organisaties die de slachtoffers van de overstromingen steunen.

 

Gezochte producten

Veel gezinnen die door de overstromingen zijn getroffen, zijn nu bezig met de wederopbouw en het opnieuw uitrusten van hun huizen. Schenkingen van grote apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogtrommels, enz., evenals een grote verscheidenheid aan kleine apparaten, hebben snel gretig aftrek gevonden.

Onwrikbare solidariteit

Deze inzamelingsactie, die in september van start ging, heeft geresulteerd in de inzameling van meer dan 40 pallets met materiaal. Dit was een nationale solidariteitsbeweging! Dank Propac en aan de verschillende Kringwinkels in Vlaanderen en SOFIE in Wallonië voor hun werk bij de controle en de restauratie van de geschonken producten.

Frontlijnorganisaties

Al het materiaal werd verdeeld onder de vele centra die nog actief zijn en onder non-profitorganisaties die slachtoffers van rampen helpen. Het is belangrijk te wijzen op het werk dat dagelijks door al deze vrijwilligers wordt verricht: Abeilles solidaires, Laveu solidarité sinistrés, Lapinous du cœur, Mamans solidaires, Centre de crise Goffontaine, … Dank aan hen allemaal!

Een concrete en efficiënte dynamiek voor een circulaire economie

Deze actie is niet alleen een grote daad van burgerlijke solidariteit, maar past ook in een dynamiek van hergebruik en reparatie van producten om deze een tweede leven te geven. Dit soort operaties ligt volledig in de lijn van de waarden van de Schenkingsbeurs en onze wens om de circulaire economie te bevorderen. Deze kringloopoperatie is erop gericht het begrip afval terzijde te schuiven en goederen en diensten te produceren en tegelijkertijd het verbruik en de verspilling van grondstoffen en niet-hernieuwbare energiebronnen sterk te beperken.

Via de Schenkingsbeurs, die de uitwisseling van onverkocht voedsel vergemakkelijkt en bijdraagt tot het verkleinen van de ecologische voetafdruk van het voedselsysteem: minder afval, minder verspilling van voedsel en natuurlijke hulpbronnen, maar ook via specifieke operaties zoals deze, staat de circulariteit van onze activiteiten centraal in onze bekommernissen en in de Circulaire Wallonië-strategie.

 

Door G.Mannaerts — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97417808