Nieuws

COVID-19: Tweede solidaire actie in de Horeca en de voedingsindustrie tegen voedselverspilling met de Schenkingsbeurs

Maandag 19 oktober 2020

In deze tweede moeilijke periode wil de Schenkingsbeurs, in samenwerking met de POD Maatschappelijke Integratie en Fevia opnieuw ondersteuning bieden aan de horeca en de voedingsindustrie om hun voedseloverschotten te kunnen wegschenken aan sociale organisaties die voedselhulp bieden aan mensen in armoede. Cafés, restaurants, groothandels,… die over producten beschikken die het einde van de houdbaarheid naderen, worden uitgenodigd deze overschotten weg te schenken via de Schenkingsbeurs.

 

Voor hen die de Schenkingsbeurs niet kennen, het gaat over een internetplatform dat voedselschenkingen faciliteert door voedingsbedrijven die overschotten hebben (de schenkers) in contact te brengen met sociale organisaties in de voedselondersteuning die op zoek zijn naar voeding (de ontvangers). Dit platform kan gebruikt worden door alle ondernemingen in de voedingssector en is toegankelijk voor alle door het FAVV erkende organisaties die aan voedselondersteuning doen, welke hun activiteit ook is (voedselhulp, sociale kruidenier, sociaal restaurant,…). Deze oplossing maakt het mogelijk je schenkingen te traceren, waarbij de nodige administratie wordt gegenereerd en biedt veel anderen voordelen : 

 

Na de aankondiging van 16 oktober van sluiting van cafés en restaurants blijven duizenden ondernemingen achter met overschotten die ze niet hebben kunnen verwerken. Daarom stelt de Schenkingsbeurs aan deze ondernemingen voor om zich in te schrijven in de Schenkingsbeurs om de voedselschenking beschikbaar te kunnen stellen aan de sociale organisaties die het kunnen gebruiken voor de voedselondersteuning van mensen in armoede.

 

De tool occasionele schenking werkt eenvoudig: De schenkers geven hun schenking in op de site van de Schenkingsbeurs. Sociale organisaties ontvangen hierover een mail en kunnen dan op het platform de voedseloverschotten, die ze kunnen gebruiken voor hun werking, reserveren.