Nieuws

Het project DREAM geeft dagelijks ongeveer één ton onverkochte fruit en groenten een goede bestemming

Woensdag 17 februari 2016

Het OCMW van Stad Brussel en de vzw Mabru (de vroegmarkt van Brussel) hebben dinsdag ochtend 16 februari het project DREAM ingehuldigd: Distributie en Recuperatie van EtenswAren van Mabru.

Het project heeft als doel om onverkocht voedsel van de Vroegmarkt van Brussel (fruit en groenten) te recupereren; en uit te delen aan verenigingen die actief zijn op het vlak van voedselhulp voor een kansarm publiek. Dit project beantwoordt aan talrijke sociale, economische, milieu- en gezondheidsgerelateerde bekommernissen in Brussel.

De DREAM-service is geleidelijk aan in de voorbije 3 maanden geïnstalleerd op de site van de vroegmarkt. Twee werknemers van het OCMW en 2 steuntrekkenden werken op de sorteer- en stockage-afdeling om alle onverkochte fruit en groenten te beheren die geschonken worden door een twintigtal handelaren op de markt.

Het OCMW van Brussel gebruikt het online platform Schenkingsbeurs om dagelijks de talrijke schenkingen te beheren alsook de reservaties van deze schenkingen door de 25 sociale en voedselhulporganisaties die momenteel aan het project deelnemen.

De geïnteresseerde sociale organisaties krijgen een automatisch verwittiging per email zodra de nieuwe schenkingen online beschikbaar zijn op de website van de Schenkingsbeurs. Ze kunnen er de beschrijving en de beschikbare hoeveelheden van het aangeboden fruit en groenten bekijken. Elke organisatie reserveert vervolgens online die aanbiedingen die overeenkomen met zijn noden aan producten.

Eens de reservatie is gebeurd, kunnen de medewerkers van het OCWM de lijst van alle reservaties consulteren per organisatie en zorgen ze ervoor dat de producten geleverd worden met een camionette tot bij de organisaties. Het project DREAM levert op deze manier ongeveer dagelijks één ton fruit en groenten

Hier kan u de reportage bekijken die de VRT hierover maakte.

Voor meer info, wend u tot het Departement Communicatie – Tel: 02 543 62 20