Nieuws

1.000 ton voedsel geschonken via de Schenkingsbeurs

Donderdag 22 maart 2018

In januari bereikte het platform Schenkingsbeurs de symbolische kaap ven 1000 ton voedingswaren die geschonken werden aan mensen die het nodig hebben, via sociale organisaties. Op 22 februari organiseerden we een event om deze mijlpaal in de verf te zetten en om ideeën en ervaringen uit te wisselen.

De kaap van de eerste 1000 ton voedselschenkingen

Sinds haar lancering in 2015 is het platform enorm gegroeid. Vandaag zijn er al meer dan 400 sociale organisaties ingeschreven waarbij er al meer dan 50.000 verschillende voedingswaren werden verdeeld. Dat zijn bv. ook verse groenten en fruit, een welgekomen uitbreiding op het vaak grotere aanbod van droge voeding. 

Olivier Hault, mede-oprichter van Level IT: “De Schenkingsbeurs mocht vorig jaar de Special Jury Award in ontvangst nemen op de Belgische Energie- en Milieuprijs.” 

Etienne Rubens, projectverantwoordelijke bij KOMOSIE: “De Schenkingsbeurs werd in 2017 ook geselecteerd door een team van experten en Bond Beter Leefmilieu als 1 van de 10 voortrekkers in de circulaire economie”. 

Een belangrijke mijlpaal werd in januari 2018 bereikt: de symbolische kaap ven 1.000 ton geschonken voedingswaren.

 

Event in Brussel

Naar aanleiding van deze gebeurtenis, organiseerde het Schenkingsbeurs-team deze donderdag 22 februari 2018 een communicatie-event in Brussel, in aanwezigheid van pers en verschillende betrokkenen en steungevers zoals de woordvoerder van OVAM en een vertegenwoordiger van de Vlaams Minister voor Armoedebestrijding.

Gebruikers van de Schenkingsbeurs, zoals Carrefour Belgium, Tartes de Françoises en sociale kruidenier Episol, hebben er kunnen getuigen over hun ervaringen met het platform. Het Schenkingsbeursteam presenteerde er de toekomstige ontwikkelingen. Daarna kon ook het publiek verder ingaan op de moeilijkheden die ze in hun dagelijkse praktijk tegenkomen rond het werken met voedseloverschotten.

Tot slot was er ook de gelegenheid om stil te staan bij hoe de Schenkingsbeurs in 2020 er zou kunnen uitzien. Inspiratie genoeg om mee aan de slag te gaan!